Vi dekker festbord og gleder oss til å feire nyttårsaften sammen med gode venner.
Her blir det 12 personer til bords, og det blir ti hunder i huset.
Ingen av våre hunder reagerer på fyrverkeri, men en av de besøkende er redd.
Da er det fint og komme til Henna,
Ingen av våre hunder reagerer på fyrverkeri, men en av de besøkende er redd.
Da er det fint og komme til Henna,
gården som ligger i fred og ro langt inni skogen :-)
Nedenfor finner dere litt "hundevettregler" for nyttåraften.
Vi vil ikke anbefale å ta med hunden din ut blant raketter.
Plutselig kan den bli redd for et eller annet, og i verste fall stikke av...
Plutselig kan den bli redd for et eller annet, og i verste fall stikke av...
La hunden din være inne disse minuttene fyrverkeriet holder på, det er det beste for hunden din!
Gi hunden en god start på det nye året
(fra mattilsynet sine sider)
Gi hunden en god start på det nye året
(fra mattilsynet sine sider)
Nyttårsaften er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for raketter, smell og skuddlyder, men du kan gjøre en slitsom kveld enklere for dyret.
Nyttårsaften er svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder. Etterlat ikke en skuddredd hund alene på nyttårskvelden, og skjerm hunden for lydinntrykkene.
- Ikke la hunden være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort bør du ta den med.
- Pass på at huden (og katta) ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker redde dyr av - og utløser leteaksjoner.
- Ikke ta med deg hunden ut dersom den er redd.
- Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det.
- Vær sammen med hunden, finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder. Hvis du har kjellerstue kan dette være et greit sted.
- Dersom du har anledning, kan det være fint å ta med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, f.eks. på hyttetur.
- Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset av dette. (Rakettlydene overdøver uansett radioen.) Prøv deg fram.
- Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
- Aktiviser hunden med innendørs lek, sånn at den får noe annet å tenke på.
- Gå en lang tur på ettermiddagen, slik at hunden er sliten når kvelden kommer.
- Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund faller lettere til ro.
- Spør veterinæren dersom hunden er virkelig redd for fyrverkeriet, det finnes alternative løsninger som kan dempe angsten. Men ikke driv «selvmedisinering» med legemidler gitt til annet dyr eller i annen sammenheng. Gi hunden for all del ikke menneskemedisin! Det er bare veterinærer som kan forskrive medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen.
- Hvis lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.
Råd for valpen
Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd fra cd eller lydfil. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder. Men vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Du må bedrive planlagt trening, ellers risikerer du bare å gjøre valpen skuddredd med treningen.
Høytider kan stresse dyra
Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin, og har oftest godt av å sosialiseres med flere. Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene ved behov.
Ikke gi dyra julemat
Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden eller katten er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre dem på uvant mat. Ligg unna fet og salt mat – dette er aldri bra og kan gi mage- tarmproblemer; diare, oppkast og i verste fall forgiftning.
Dersom hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diare av det også. Husk også at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder.
Thundershirt
Angstreduserende dekken uten bruk av medikamenter.
Påfører hunden et konstant, lett trykk rundt kroppen som virker beroligende på de fleste hunder. Trykk er blitt brukt for å redusere angst i mange år både på dyr og mennesker.
Thundershirt kan du bruke som et generelt treningsverktøy når hunden er redd tordenvær, nyttårsraketter, nærvøs for dyrlegebesøk, har en hund som gjør, har angst for støy, separasjonsangs, er redd bil/reise, angst for transportbur eller generell uro.
Thundershirt krever en del trening for å være en effektiv løsning mot mange former for uro og nervøsitet. Hos mange hunder vil man oppleve en reduksjon eller eliminering av symtomer på uro første gangen, men hos noen hunder må det prøves tre, fire ganger før man ser forbedringer.
Bruk i begrenset periode: Thundershirt er utformet for å være trygt å ha på i lengre perioder når det passer for situasjonen eller problemet. Når riktig størrelse og riktig satt på med en behagelig passform, bør hunden være svært komfortable. Hvis din hunden skal ha på seg ThunderShirt i mer enn to timer om gangen, anbefales det at du fjerner ThunderShirt hver en til to timer i første perioder.
Har du ikke Thundershirt kan du bruke et lagt skjerf i stedet.
Legg skerfet under hundens hals
Legg det så i kryss over hundens nakke og deretter i kryss under hundens mange.
Ta endene opp i forkant av hundens bakbein, og knyt skjerfet på toppen.
Skjerfet må sitte stramt for at det skal virke.
men selvfølgelig ikke unødvendig stramt.
Husk det skal ikke sitte lengre en maks to timer, og ha hunden under oppsyn.
Legg skerfet under hundens hals
Legg det så i kryss over hundens nakke og deretter i kryss under hundens mange.
Ta endene opp i forkant av hundens bakbein, og knyt skjerfet på toppen.
Skjerfet må sitte stramt for at det skal virke.
men selvfølgelig ikke unødvendig stramt.
Husk det skal ikke sitte lengre en maks to timer, og ha hunden under oppsyn.
Lykke til med nyttårsfeiringen!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar