onsdag 1. april 2020

Båndtvang

Onsdag 1.april trer den generelle båndtvangen i kraft.
Med mindre du befinner deg i et av landets få friområder for hund, må hunden holdes i bånd over alt.
Den generelle båndtvangen gjelder frem til og med 20.august.


Dette er for å beskytte vilt og bufe i en periode der de er ekstra sårbare.

Båndtvangen kan variere fra kommune til kommune, og noen har også utvidet båndtvangs-periode.
Det er ditt ansvar som hundeeier og sette deg inn i dette.


Norsk kennel klubb har laget et fint kart, der du kan søke opp om hvordan båndtvangen er i ditt distrikt.

Beskytte annet dyreliv

Båndtvangen er innført for å beskytte velferden for vilt og deres avkom. Dyrelivet er ekstra sårbart fra april til august, og hunder må derfor holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet i denne perioden.

Et spørsmål om dyrevelferd

NKK har stor forståelse for at hundeeiere må ta spesielt hensyn til annet dyreliv i båndtvangsperioden.
Allikevel er det et faktum at båndtvangen i praksis frarøver hunder muligheten til normal atferd over en lang periode. Derfor er det svært viktig at det kompenseres for dette ved at det opprettes friområder for hund, hvor det er fritak for båndtvangsreglene. Mangel på passende friområder, kan gi grobunn for konflikter og frustrasjon både for to- og firbente. 
Hunden har et iboende behov for å kunne bevege seg fritt fra tid til annen. Det er derfor et hundevelferdstiltak å opprette hundeparker, og hundeskoger hvor de firbente har muligheten til å løpe fritt.

Selv om mange lokale hundeklubber har opprettet slike områder på eget initiativ, er vi avhengig at kommunene også engasjerer seg, og bidrar til dette. Det er presisert i dyrevelferdsloven at dyrs iboende behov skal bevares. Dette inkluderer i aller høyeste grad behovet for å bevege seg fritt. Tilrettelagte friområder for hunder er avgjørende for å kunne opprettholde god hundevelferd, også i båndtvangsperioden.

Friområder for hund


Norsk Kennel Klub har ved hjelp av hundeeiere rundt om i landet forsøkt å kartlegge hvor i landet det finnes friområder for hund. Vi har lagt inn alle innspillene vi har fått fra dere i båndtvangskartet vårt på www.nkk.no/kart. Her kan du klikke deg inn og søke seg frem til din kommune.
Friområdene kommer i ulike størrelser og varianter. Noen er inngjerdet, andre ikke. Fellesnevneren er at området er tydelig merket, og fritatt for båndtvangsbestemmelsene. Som betyr at uansett hva slags båndtvangsregler kommunen ellers har, vil det være mulig for hunden å bevege seg uten bånd i en hundepark. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar