mandag 19. juni 2023

Vardø

Vardø har sitt navne opphav fra varg og øy. På "ulveøya" har det bodd folk i tusen år. Til alle tider har de rike naturressursene i ytre Varangerfjord skapt livsgrunnlag for folk. Vardø er Norges nordøstligste by, og den eneste i arktisk klimasone.  


Vi kom i går efta og overnattet på Hasselneset



Her er det tusenvis av måker (krykkjer) overalt.
Ja de bygger til og med i blokker, som på bildet under.





Vardøhus festning.
"Vardøhus festning (norrønt: Vargeyjarhús) er Norges østligste og nordligste festning og ligger i Vardø i Øst-Finnmark. Den ble beordret bygget av kong Håkon V Magnusson og stod ferdig omkring 1300 som forsvar mot folkene lenger øst. De åttekantete festningsvollene ble bygget mellom 1734 og 1738. Vardøhus festning er verdens nordligste festning."

Pastora er jo en skikkelig kanon hund,


så hun fikk jobb her tvert


På vaktpost.


Vardøhus er formet som en åttekantet stjerne med lave, steinkledde jordvoller.
 Innenfor murene er det 9 særpregede bygninger med egne utstillinger i de fleste av dem



Steilneset minnested er et minnessted i Vardø for de 91 menneskene som ble dømt til døden
under trolldomsprosessene i Finmark. Steilneset var retterstedet i Vadsø, og minnestedet er plassert i området der henrettelsene antakelig fant sted.
Minnestedet er bygd av Nasjonale turistveger, og ble åpnet av Dronning Sonja 23.juni 2011.



Her henger det minnetavler for alle, i tillegg til en egen lampe og vindu for hver enkelt.




Steilneset Minnested, også kjent som Heksemonumentet. i Vardø ble åpnet av HM Dronning Sonja på Sankthansaften i 2011 og er et minnested for de 91 trolldomsdømte under hekseprosessene i Finnmark mellom 1600 og 1692. Monumentet består av en minnehall utformet av professor i arkitektur Peter Zumthor og en installasjon av den franske billedkunstneren Louise Bourgeois. Inne i hallen henger det 91 plaketter som er skrevet av professor i historie ved Universitetet i Tromsø Liv Helene Willumsen basert på rettsdokumentene fra rettsprosessene. Heksemonumentet i Vardø er det tredje og største minnestedet i Norge over rettslig forfulgte trollfolk og skal være plassert i nærheten av det antatte åstedet for henrettelsene.



Den evige flamme brenner i bygget utenfor.


En liten ganske så nyfødt sjarmør


Drakkar - Laviathan skulptur er en historie om havet, om folkevandring, myter, skip, historiske hendelser, tre og hvaler. Det er en hymne til Arktis, naturen og menneskene som du finner på Skagen på Vardøya i arktisk klimasone.
Drakkar installasjonen ble bygget sommeren i 2016 av Taibola Assemble-teamet fra Arkhangelsk / Severodvinsk på bergknausen mot Skagodden i Vardø.
Kunstnerne sier selv dette om prosjektet:
"I fjor sommer var vi i landet med midnattssol der vi bygde en enorm treskulptur som kalles “Drakkar / Leviathan”. Kjempen vår holder vakt over sundet som heter “Bussesundet” mellom Vardø og fastlandet. For øvrig betyr navnet Bussesundet “stort vikingskip”. Dette stedet er knyttet til mange sagn så vel som i første skriftlige varsel om Kingdom of Norway i britiske kanaler. “Drakkar / Leviathan” - er en historie om sjø, folkevandringer, myter, skip, historiske hendelser, tre og hvaler. Det er en hymne til Arktis, menneske og natur".




Vi kjenner en person som bor i Vardø nemlig Vaar.
Når vi er ute og titter på Drakkar kommer noen gående etter veien her;
og det er jammen Vaar, verden er ikke stor.


Her er det nok en stund siden det har vært tørrfisk...


Fin skulptur laget av rekved



Måkenes hus




Trodde ikke det var mulig, men her bygger de jammen rett på bratte taket....



Her har de nok bodd noen år


Hehe ikke mye lys i denne utelampa lengre


Her bor familiene Krykkje






Utrolig mange fiskebåter i havna her,
men ikke en fersk fisk å få kjøpt...














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar