onsdag 24. november 2021

Gå pent i bånd

 Å gå pent i bånd er ikke enkelt.
Det er noe som må trenes og jobbes med.

Når våre hunder er på tur i skogen går de i sele,
vi har strikk i mellom som er festet til et hundebelte på oss.
Da er hundene litt mer fri, og vi kan gå uten å bli slept av sted.
Går vi i byen eller der de skal gå pent, går de med halsbånd og bånd.
Dette er skillet på at de får dra eller skal gå pent.

På tur i skogen:
Våre hunder har her alle sammen Non-stop sin freemotion harness sele på,
festet i strikk og på oss med beltet dere ser bilde av under her.På dette beltet kan det festet en liten veske med plass til drikkeflaske og litt utstyr i.
Veldig praktisk, da har en plass til nistepakke med mer på tur.Før Pastora fikk sin egen trekksele kjøpte vi denne til henne.
En Non-stop ramble harness sele.
Den har masse justeringsmuligheter, og hun kan fortsatt bruke denne.
Det jeg ikke viste da jeg kjøpte denne, er at den er en veldig fin sele til å trene på å gå pent i også.
Se under hva Maren hundetrener sier:Sakset fra Maren hundetrener på instagram:

Mange spør om sele-anbefaling når hunden trekker i båndet. Jeg anbefaler en sele som har festepunkt i front - foran i brystet ( slik som selen på bildene over har).
Det gjør at hunden trekkes ut av balanse/snus hvis den trekker, og det gir oss flere anledninger til å belønne kontakt og slakt bånd. Man må uansett LÆRE hunden å gå pent, men jeg erfarer at dette er mye lettere å få til med et feste i front enn med halsbånd eller sele med feste på ryggen.
For å lære hunden å gå pent:
Stopp (evt. bytt retning eller ta noen skritt bakover) hver gang båndet blir stramt, reguler hundens tempo så det matcher ditt, belønn slakt bånd (husk: 2-3 godbiter på rad når vi ønsker ro i en øvelse, ikke bare en godbit), stopp og få hunden i sitt for å få bedre kontakt underveis.

Merk:
Å ha festet hunden i front er ikke ergonomisk ideelt hvis hunden trekker mye, så man bør tilstrebe å lære hunden å gå pent når man bruker denne funksjonen. Jeg anbefaler det kun som et hjelpemiddel for trening, eller for de hunder som stort sett går pent men bare oppleves litt for sterke nå og da.

Husk å kjøpe en sele som sitter tett på halsen, ikke henger ned på skuldrene. De fleste bruker for store seler, og da vrir de seg unødvendig mye. Litt vrir de seg med festet i front, men en passe sele hjelper enormt.

Mange tror de må ha spesialsele, men som dere ser over er dette en helt vanlig tursele fra Non-stop dogwear. Det er er faktisk mange vanlige seler av i\ulike merker som har frontfeste.

Å lære hunden å gå pent er ofte et svært tidkrevende prosjekt, men hvis man skal gå mye med hund i bånd på tur så er det verdt jobben. Dessuten: hunder som går pent i bånd har lavere stress og bedre kontakt med eier enn de som trekker veldig, og de har mindre problemer med for eksempel hundemøter. Nesten alle jeg veit om sliter med passering av hunder, har hund som trekker veldig i båndet. Da må vi trene gå pent, før vi får gjort noe annet.

Tips:
Når man ikke gidder å trene gå pent. kan man enkelt knipse båndet over på festet på ryggen, får hunden på den måten et fint frisignal så den kan få trekke og herje litt - det er også viktig å tillate.

Lykke til 😀


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar