onsdag 5. august 2020

Sognefjellet - Skjolden i Luster kommune

Vi drar videre fra Vågå mot Sognefjellet i dag.
En liten stopp på Elveseter for å ta bilde av den gedigne Sagasøyla.

«Sagasøyla», inntil 1992 kalt «Eidsvollsmonumentet», er ei 34 meter høy søyle med skulptur og relieffer påbegynt av billedkunstnaren Wilhelm Rasmussen på 1920-talet. Kunstverket ble fullført og reist i 1992 ved Elveseter turisthotell i Leirdalen, ein sidedal til Bøverdalen i Lom kommune.

Bileta på statuen viser Noreg si historie frå slaget ved Hafrsfjord fram til landet fekk sin grunnlov på Eidsvoll. Ved foten av søyla finn vi kongerekka. Øverst troner ein rytterstatue av Harald Hårfagre, kongen som samla Noreg til eit rike ved Hafrsfjord.

Historia bak "Sagasøyla":
Allereie i 1836 sendte diktaren Henrik Wergeland ut eit opprop til det norske folk om å reise eit minnesmerke over Noregs sjølvstende, Grunnloven i 1814. Monumentet skulle reisast utanfor Noregs storting og skulle ha namnet "Eidsvollsøyla". Bilethoggar professor W. Rasmussen vann konkurransen om utforminga av monumentet.
Søyla si utsmykking representerer Noregs-historia frå landet vart samla til eitt rike i 872 til riksforsamlinga i 1814. Da krigen starta i 1940 var søyla halvferdig i cyanitt, resten modellert i gips. Arbeidet stoppa opp under krigen. Da saken på nytt kom opp i Stortinget, oppsto politisk splitting som dessverre førte til at det vidare arbeidet med søyla stoppa. Søyla vart liggjande i 20 år da Åmund Elvesæter tok initiativ til å få søyla reist att. Etter tre fortvila forsøk for å få plassert den på Lillehammer, så Åmund Elvesæter inga anna muligheit enn å ta saken i eigne hender.
Søyla vart ferdig i slutten av august 1992. Frå grunnfjellet og opp til kongekrona er søyla 40 meter høg. Over bakken - 34 meter.

Tåka og regnet ligger tykt over oss i dag.
Men det er flott over fjellet for det.
Fosser
og forskjellige fjellformasjoner.
Gilde brøytstikker.
Andre bruker dem som hesjestaur, tja tror faktisk disse er enda større...
Nytt fylke.

Er nesten Trollstigen det her og.
Buster med Åsafossen i bakgrunnen.
Nærmer oss Skjolden der vi ser denne gedigne hånda.
Da må jo fotomodellene få ut og lufte seg :-)


Vi finner en knallfin plass for Buster,
 hos Nymoen camping i Skjolden i Luster kommune.
Her har vi eget tuntre,

og båtplass :-)


Huset til Wittgenstein på andre siden av vannet.

Ludwig Josef Johann Wittgenstein (født 26. april 1889 i Wien i Østerrike-Ungarn, død 29. april 1951 i Cambridge i England) var en østerriksk-britisk filosof, hovedsakelig kjent for sitt arbeid i logikk, matematisk filosofi, sinnsfilosofi og språkfilosofi. Han hadde først og fremst sitt virke i Cambridge.

Wittgenstein hadde seks kortere og lengre opphold i Norge mellom 1913 og 1950.[13] Første gang var et ferieopphold i Hardanger sensommeren 1913 sammen med vennen David Pinset. De reiste først med skip til Kristiania, derfra med jernbanen til Bergen og videre med skip til Øystese. Her bodde de på hotell på Wittgensteins regning i en måneds tid.

Allerede våren 1914 satte Wittgenstein gang arbeid med å få bygget seg et eget hus i Skjolden. Han hadde skaffet seg en tomt på en berghylle ved nordenden av Eidsvatnet som bare er noen hundre meter fra fjordbunnen. Et hus på 7x8 meter ble oppført i tømmer. Byggingen pågikk mens Wittgenstein var hjemme i Wien på sommerferie, men på grunn av verdenskrigen som brøt ut i juli måned, kom han ikke tilbake til Skjolden om høsten slik han hadde planlagt. Halvard Drægni sørget for at byggearbeidet ble fullført for midler Wittgenstein sendte ham.Etter oppholdet i Øystese begynte tanken om å bo i eksil i Norge for å få arbeidsro, å modne hos Wittgenstein, og allerede i oktober 1913 var han på vei til Skjolden i innerst i Lustrafjorden i Sogn. Grunnen til at han valgte dette stedet var at han hadde rettet en forespørsel til den østerrikske konsul i Bergen – Jakob Valentin Kroepelien jr. – om å finne en stille og rolig plass der han kunne få arbeidsro. Kroepelien sendte forespørselen til Halvard Drægni som drev saftfabrikk i Skjolden. Her fikk Wittgenstein bo i huset til Drægnis søster som var gift med poståpner Hans Klingenberg.

Her bor de fineste kyrne jeg veit om på gården overfor campingen.

En stor flokk med Highlands cattle,
 før jeg kom meg ut med kamera...
Flotte hester går det her og.
Og båten i tåka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar