søndag 22. desember 2019

Tips til de med hund i julen

Giftige juleblomster

Julens vakreste blomster kan være giftig for hunden din.
 Her har du en oversikt.
(fra NKK)


Fra Agria:

Julen er for mange hunder en fin tid der "flokken" samles og det er tid til ekstra mye kos, lek og lengre turer. Samtidig er det noen farer å ta hensyn til. 
Vanlige årsaker til besøk hos veterinæren 
Stearinlys og fyr i peisen
Pass på julepynten og barnåler
Inntak av for mye fet julemat, hevende bakster og sjokolade er noen av de typiske årsakene til at vi besøker veterinæren i juletiden.
– Vær forsiktig med julematen. Pass på at ribba får kjølt seg ned på et "hundesikkert" sted, ellers kan fristelsen fort bli stor. Unngå å gi hunden bein fra får, fugl og fiskebein. Hunder har heller ikke godt av fet og salt mat, råder Lena Bjurström, en av våre veterinærer i Agria Dyreforsikring.
Hold også skåler med sjokolade, druer og nøtter utenfor snutehold for hunden. Sjokolade inneholder teobromin, hvor selv små doser kan være dødelig for hunden. Større mengder av druer og rosiner kan gi nyresvikt, og nøtter allergisk reaksjoner – i verste fall forgiftning.
En logrende hale eller nysgjerrig snute kan resultere i svidde værhår og brannskader på hunden. Ikke minst kan det forårsake brann. Pass også på åpen ild da glød fra åpen peis kan gi brannskader på pels eller under poter til hunden. 
Vær obs på julepynten. Ødelagte julekuler av glass kan gi stygge kuttskader. Julepynt og gavebånd kan være morsomt å leke med, men om hunden skulle tygge det i seg kan tarmene bli skadet. Husk også å støvsuge eller sope nøye og ofte under treet, hundemager klarer nemlig ikke å fordøye barnåler og kan forårsake forstoppelse.
Det gjelder med andre ord å ta noen hundesikre valg og holde et godt øye med hunden.
  • Grønnsaker hunden kan spise
    • gulrot, persille, asparges, søtpoteter, kål
    Prøv deg fram
    Farlige grønnsaker for hunden
    Vegetarisk kosthold for hunder?
    Her ser du hva du kan gi til hunden din:
    Du kan også gi brokkoli, men vær obs på å koke eller dampe den først og ikke overdriv mengden. Grønnsaker kan også være et godt og sunnere alternativ til hundegodteri til hunder som trenger å gå ned i vekt. Rådfør deg med veterinæren din for å få gode råd om vekttap.
    Grønnsaker kan gi luft i magen. Begynn alltid med å gi en liten mengde og øk deretter mengden hvis hundens mage tåler det. Husk også rive grønnsakene eller tilpasse størrelsen slik at hunden ikke setter grønnsaken i halsen. 
    Både rå og kokt løk bør du holde unna hunden din. Løk inneholder allicin og kan forårsake anemi. Unngå også mais og maiskolber som kan sette seg fast i tarmen og kreve kirurgi for å bli fjernet.
    Styr også unna avokado. Denne inneholder giftstoffet persin og kan gi oppkast og diaré. Stenen kan også være farlig å svelge og kan sette seg fast i mage eller tarm. Mens druer og rosiner kan gi nyresvikt, kan nøtter gi en allergisk reaksjon – i verste fall forgiftning. 
    Hunder er av natur rovdyr og har ikke det samme behovet for grønnsaker som oss mennesker. Et bytte av kjøttbasert fôr krever stor kunnskap fra deg som hundeeier. Det er blant annet viktig å sikre innholdet av proteinkilder fra for eksempel egg. Dette må også balanseres i riktige mengder.
    Det finnes vegetariske alternativer, men før du gjør et fôrskifte bør du rådføre deg med veterinæren din. Alle hunder trenger et komplett fôr som dekker ernæringsbehovene.

  • Ha en god og trygg jul!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar