søndag 9. februar 2014

Turist i Lund

Vi fikk også litt tid til å rusle rundt i lund i finværet :-)
Lund er en svensk by i Skåne län i landskapet Skåne.
Lund er sammen med
Sigtuna Sveriges eldste by.
Lund domkyrkje er eit av dei mest kjende romanske byggverka i Sverige.
 
 

 
 Studentene hadde karneval i byen,
          Her var til og med en utkledt bil :-)

 Elena traff på en komips


 

Det astronomiske uret

I Lund domkirke finnes et astronomisk ur – Horologium Mirabile Lundense – som stammer fra 1400-tallet. Men det forfalt med tiden og ble demontert i 1837. I 1923 ble det rekonstruert av arkitekt Theodor Wåhlin.
Når uret spiller kan man høre In dulci jubilo fra kirkens minste orgel samtidig som seks trefigurer, som forestiller stjernetydere med tjenere, passerer Maria med Jesubarnet. Uret spiller to ganger om dagen, kl.12.00 og 15.00 hver dag, foruten søndag da den tidligste spillingen skjer kl 13.00 for ikke å forstyrre høymessen.
Øverst på uret finnes to riddere, som markerer timeslagene. Den øverste urskiven er det astronomiske uret. Den viser blant annet månens ulike faser og hvor solen går ned.
Den nederste urskiven er en kalender. Ved hjelp av denne kan man blant annet regne ut når ulike bevegelige kirkelige helligdager inntreffer og hvilken ukedag som faller på en bestemt dato. Midt i kalenderen står St. Lavrans domkirkens skytshelgen og vid sidene finnes de fire evangelistenes symboler. Den nåværende urskiven strekker seg fra 1923 til 2123, deretter må en ny fremkaffes for at uret skal kunne benyttes.
Høsten 2009 og vinteren 2010 gjennomgikk uret en omfattende renovering. Gjeninnvielsen fant sted den 27. april 2010.
 Grand Hotel for middag  

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar