tirsdag 16. mai 2017

17.mai nærmer seg...

Gi hunden din en fin 17. mai-feiring!



Nasjonaldagen trenger ikke bare å være en feiring for oss tobeinte.
Du kan også gjøre litt ekstra for hunden din om du er så heldig å ha fri.
Husk at hunden din kanskje ønsker, og syns bedre om en annen feiring en oss!

17.mai er dagen da alle skal pynte hunden sin med sløyfe, bunad, og stæsj, for å ta den med til byen.
Om den har vært i byen før spiller ingen rolle, 
så mye jakthunder og hunder en aldri ser ellers, ja de er byen på 17.mai.
Fin miljøtrening - NEI ikke for alle.
Selvfølgelig har du en voksen hund som er vant til det meste, ta den med.
Men er vel noe som heter sunn fornuft?
Dette kan bli en opplevelse som rett og slett kan bli for mye for hunden din, 
og som kan gi varige mèn. Du kan rett og slett få en stresset og redd hund.
Tenk så mye som skjer denne dagen, med korps, unger, folkemengder og kaos.
Hundene våre får med seg mye mer enn oss, både av lyder, lukt og bevegelser.
Og tenk en hund, ja både stor og liten inneklemt i store folkemengder...
Nei kanskje du skal vurdere om hunden din har det bedre hjemme?
Våre hunder er hjemme 17.mai, ser ingen grunn til å dra dem med til byen denne dagen, om vi veit det hadde gått helt fint. En tur til skogs og litt hodebry er mye bedre.



Her er noen tips til hundevennlig fe
iring som du kan gjøre før du selv drar til byen.
En sliten hund har det absolutt helt greit hjemme. Dette er den jo vant til når du er på jobb også. Hunden skiller ikke på dagene i kalenderen.

Noe ekstra godt å tygge på:
Tygging er faktisk et av hundens behov.
Ikke bare får den noe godt å tygge på, men det er avslappende og tilfredsstillende å drive med. Tyggeting eller hva med en kong (leke) fylt med god mat? 
Om du forbereder dette i dag, kan du lage en fryst kong eller en uthult leke fylt med våtfôr og tørrfôr om hverandre. NB husk at det må være noe hunden ikke biter i stykker. 
Vi bruker rågummikong fra dyrebutikken til dette.
Husk å ha friskt vann tilgjengelig.


Feire ute i naturen?
Pakk ned god mat, og gå ut i skogen. Finn et hyggelig sted og sitte.
La hunden få noe og tygge på, eller ta med maten til hunden som du strør litt rundt omkring i mosen som den kan søke opp.


Lag et pølsespor:
Bind en pølse i en snor, slep den etter deg. 
Legg pølsen igjen i enden av sporet. Så henter du hunden din og lar den spore opp pølsen.
Bare pass på så det ikke blir for mye pølse :-)


Gi hunden hjernetrim:
Ta med hunden ut på kvelden når folk har dratt hjem og la den utforske alle luktene etter dagen. Dette er super hjernetrim og du får garantert en fornøyd hund!

Redd eller engstelig hund:
Om du tror hunden din blir redd eller engstelig skal du aldri ta den med deg en slik dag.Kanskje blir den engstelig hjemme også, om du bor i nærheten av feiringen?
Da skal du heller ikke la hunden din være alene hjemme, men være sammen med den.Eller det absolutt beste for en slik hund, fin en rolig plass og gå tur.

Gi hunden en god 17. mai
(sakset fra Mattilsynet) 


Har du en god plan for hunden på 17. mai? En dag med mye støy, mange mennesker og høye lyder er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for salutter og ståk, men du kan gjøre en slitsom dag enklere for dyret ved å planlegge. Først og fremst bør du ikke ta med deg hunden ut for å se på toget.
17. mai kan være svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder og store folkeansamlinger med trengsel. Hunden har det trolig bedre hjemme.
  • Hvis hunden er redd for høye lyder og smell og du bor nær stedet de skyter salutter fra, bør du være sammen med hunden når dette foregår. Smell kan forsterke følelse av ensomhet og frykt.
  • Pass på at hunden (eller katta) ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker dyr av fordi de skremmes av smell.
  • Prøv å avlede oppmerksomheten under salutten. Aktiviser hunden med innendørs lek, sånn at den får noe annet å tenke på.
  • Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
  • Ikke ta med deg hunden ut for å se på toget. Hunder flest vantrives og blir redde i så tette menneskemengder.
  • De liker heller ikke støy og høy musikk.
  • Folk er ute for å se på toget og har ikke oppmerksomheten rettet mot bakken. Dermed er små hunder og poter utsatt for spisse hæler.
  • La hunden få en god luftetur utenfor de folkerike stedene. En sliten hund er mindre stresset.
  • De siste årene har vi sett hunder som pyntes med hundebunad på festdager. Dette er trolig artigere for eier enn for hunden. Slike plagg begrenser hundens bevegelsesfrihet og kan være varme. Tenk deg om før du gjør dette – er det egentlig så lurt?

Råd for valpen

Det kan være lurt å venne hunden til lyder og smell fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd fra cd eller lydfil. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder. Men vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Du må bedrive planlagt trening ellers risikerer du bare å gjøre valpen skuddredd med treningen.

Høytider kan stresse dyra

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i høytider, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag. Hunder vil gjerne være med familien sin og har oftest godt av å sosialiseres med flere. Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap. Sørg for å skjerme dyrene ved behov.

Ikke gi hunden alle restene

Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan de også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden eller katten er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre dem på uvant mat. Ved endring av mat er det lurt å gjøre dette gradvis. Ligg unna salt spekemat og fet mat – dette er ikke bra og kan gi mage-tarmproblemer; diare, oppkast og i verste fall forgiftning.
Dersom hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diare av det også. Husk også at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder.


Ha en riktig fin 17.mai alle sammen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar