mandag 10. august 2020

Rjukan med mer

Planen i dag er å dra til Gaustatoppen.
Litt bilder fra veien utover i Rjukan.


Såheim kraftstasjon


Rjukan kirke er en kirke konstruert i korsform, fra 1915 på Rjukan i Tinn kommuneVestfold og Telemark fylke. Byggverket er i stein og har 350 plasser.Kirken er tegnet av arkitektene Carl og Jørgen Berner.

Kirken brant innvendig i 1965 forbindelse med innspillingen av filmen Helter i Telemark, og ble restaurert av Asbjørn Stein 1965-68.Det er mange gamle fine biler rundt omkring her.


Vi nærmer oss dagens første mål.


Vi har valgt å ta banen til toppen, da både Belva og jeg sliter med å gå på steinete stier.


Men er dette riktig dag tro??
Tåka kommer sigende over oss.Har vi først kommet hit, må vi bare ta et forsøk.
Belva, ja hun tar seg litt friheter...


Men det er ikke riktig dag....
Banen er stengt i går og i dag for teknisk vedlikehold...Hmmm ja da tar vi en kjøretur på den Nasjonale parkruten for Hardangervidda.Borti tåka en plass er Gaustatoppen.


Her har hjorten varsellampe :-)


Vi syns ikke denne veien er noe spesiell noen av oss,
men vi samler da kommune skilt....

Morsom gjeng i veibanen.Her er det skikkelig bratte juv utenfor veien.


Og vi ser fort en kjent bygning fra filmen Tungtvann.

Vemork er en kraftstasjon som ligger i Vestfjorddalen vest for Rjukan i Vestfold og Telemark. Stasjonen ble tegnet av arkitekt Olaf Nordhagen, bygget av Norsk Hydro, og satt i drift med ti aggregater 11. mai 1911. Ved oppstarten var det verdens største kraftverk med en effekt på 108 MW.

I 1971 sto et nytt kraftverk ferdig inne i fjellet bak den gamle kraftstasjonen. De gamle lokalene til kraftstasjonen huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Den gamle rørgaten er ikke i bruk, det er anlagt ny tunnel. Kraftverket har i dag to francisturbiner med samlet effekt 204 MW.

Foran kraftstasjonen lå «vannstoffen», en fabrikk for fremstilling av hydrogen, eller vannstoff. Tidlig på 1930-tallet oppdaget en at et biprodukt var tungtvann og en begynte å raffinere dette til forskningsformål. På begynnelsen av den andre verdenskrig oppdaget tyske vitenskapsfolk at uran kanskje kunne brukes til energi og våpen. Tungtvann kan benyttes som moderator i en reaktor og bidra til raffinering av uran 239, egnet til atombomber. Tyskernes interesse ble oppdaget av nordmennene. Det ble iverksatt flere angrep mot anlegget. Mest kjent er sabotasjen vinteren 1943, tungtvannsaksjonen. En fikk ødelagt produksjonsutstyr og produsert tungtvann, men produksjonen kom snart igang igjen. Hydrogenfabrikken ble sprengt sommeren 1977. Høsten 2014 tok lokalhistoriker Bjørn Iversen fra Rjukan til orde for en utgravning av restene etter den berømte kjelleren. I 2017 ble den funnet så og si urørt og det blir nå bygget et sikringsbygg over for å bevare restene, men også for å kunne formidle historien der den faktisk skjedde.

Utbyggingen av Vemork var et ledd i etableringen av «Rjukan I», salpeterfabrikken på Rjukan. I desember 1906 hadde Norsk Hydro inngått en samarbeidsavtale med Badische Anilin und Sodafabrik (BASF) om å bygge en salpeterfabrikk på Rjukan.


Her kan en hoppe ut i strikk om en har veldig lyst...


Vi drar nedover til Rjukan igjen.
Og finner igjen plassen vår fra i går på Rjukan bobilpark som ligger i Hydroparken.


To som digger at vi er helt alene her :-)
Får løpt ut litt energi.
Rjukan–Notodden industriarv er et verdensarvsted i  Telemark, opprettet for å verne industrilandskapet rundt Rjukan og Notodden, med jernbane og jernbaneferger på Tinnsjøen.

Verdensarven er sentrert rundt utnyttelsen av vannkraft fra høyfjellsinnsjøen Møsvatn og vassdraget derfra og ned gjennom Tinnsjøen og ned til Tinnåa og Heddalsvatnet, der man bygget vannkraftverk og storskalaindustrien basert på Norsk Hydro for å produsere kunstgjødsel av naturbasert nitrogen. Komplekset inkluderer også transportsystemet, med privatjernbanene Rjukanbanen og Tinnosbanen, og Tinnsjøfergene DF «Ammonia» og MF «Storegut», samt strømtilførsel, bystrukturer, bebyggelse og en rekke byinstitusjoner knyttet opp mot ledelse og arbeidere i de to byene og fabrikker.
Her ligger det jo litt forskjellig, som er fint å trene søk på.
Så det er bare å finne fram Nosework utstyret.
Etter en dag med mye bilkjøring, er det greit og få bruke hodet litt.


Henna er først ut.
Hun er ivrig som bare det.
Sjelden å se at halen hennes går slik under søk, dette var moro.


Jeg veit hvor den er.


Her!


Elena


Viftende glad og sikker i sine søk.
Belva.
Ja hun jobber godt når hun skjønner hva hun skal.
I kveld brukte vi ingen"snuseboks" først, bare rett på sak.
Wasa, du ser vel at jeg har funnet den vel?


Langt inni der er den.


Fine markeringer på Wasa i dag.Destra, er litt vimsete i dag.
Så jeg kobler av bandet og lar henne søke løs.
Det er mye bedre.
Pallina forsøker seg på det meste for å få godbiter,
men det løser seg og markeringene kommer.

Da har alle seks fått sju søk :-)
I tillegg til fire søk på jernskrotet, har de fått søk langs mur,
langs vegg og i en haug med betongelementer.
Må si det var en lykkelig gjeng som fikk søke litt i kveld.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar